РазчáнЧени снáЖки

Олекотено ходене, олекотена походка

При ходенето участва цялата опорно-двигателна система на човешкото тяло. Главата отговаря за пространствената координация. Вратът балансира главата. Торсът се завърта заради замаха на крачещия крак. Ръцете правят лек размах за да спрат завъртането на торса. Краката правят свивки на четири места: в таза, в коленете, в петите и в пръстите.

 

Тази ангажираност на тялото е достатъчно основание да се твърди, че чрез ходене тялото може да се саморазруши, както и, че може да се самовъзстанови.

gallery/3.2.7-olekoteno-hodene-blog-800-500

Моето твърдение е, че ходенето е сред най-достъпните средства за възстановяване и поддържане на двигателната активност на опорно-двигателната система. Достъпно е и за разбиране, и за прилагане.

 

Ходовият цикъл се състои от премествания, които оформят крачка. Когато крачката започне със свиване на коляното, обикновеното ходене се превръща в олекотено.

 

При обикновеното ходене целта на свивката в коляното е да повдигне подбедрицата за да не се сурка стъпалото и да не се ожулят пръстите.

 

При олекотеното ходене свиването на коляното в началото на стъпката има три безотказни функции:

 

1) Ходилото се отделя от настилката леко, без да е необходимо предната му част да поема и изтласква цялата тежест на тяло. Множеството костици, сухожилия и мускули в ходилото са значително облекчени.

 

2) Коляното задава «ход напред» необходим за преместване на тялото. При обикновеното ходене «ход напред» се дава от торса или таза.

 

3) Колкото по-малко е страничното отклонение на крака докато коляното се свива, толкова по-малки са отклоненията при свивките в таза и в петите. Това означава, че усукването на ставите в посока навън или на вътре е по-малко. Когато коляното се свие без странично отклонение, отклоненията на другите стави са минимални. При обикновеното ходене усукванията се компенсират от завъртането на торса или таза.

 

Усукванията в ставите при ходене внасят уникалност на движението, но поразкривяват опорно-двигателна система.

 

 

Какви са ползите от олекотеното ходене?

 

1) При олекотено ходене не се налага повдигане на едната страна на таза за да се отдели стъпалото от настилката. Тазът е многократно облекчен защото се свива само в едно направление при връзката с крака.

 

2) Когато тазът е хоризонтален и не се повдига при ходене, гръбначния стълб е в относителен покой и релакс.

 

3) Размаха на ръцете, който противодейства на завъртането на торса извършва деликатен масаж на гръбначния стълб и вътрешните органи без да ги притиска.

 

4) Пример за олекотено ходене е този, който ползва Дуейн Джонсън – Скалата в по-младите си години. В някои от филмите му може да се види с каква удивителна лекота се движи неговото 120 килограмово тяло!