РазчáнЧени снáЖки

Олекотено навеждане на тялото

gallery/3.2.9-olekoteno-navezhdane-na-tyaloto-blog-800-500

Навеждането на тялото самó за себе си няма особен смисъл. Но то е основен крайъгълен камък на много двигателни дейности и физически упражнения.

 

Начинът, по които се навеждаме зависи до голяма степен от двигателната култура на тялото.

 

За да се превърне обикновеното навеждане в олекотено е необходимо да се започне от първата базова точка: равномерно стъпване на двата крака и свивки в коленете. Когато коленете се свият, автоматично се получават пропорционални свивки в ходилата. В това положение мускулите на краката са готови да пренесат тежестта на торса към настилката.

 

Втората базова точка за олекотяване на навеждането е свивки на краката при таза. Умишлено избягвам израза свивка в таза, защото умът има навика да причислява таза към краката. Факт: физиологически тазът е част от торса. Това означава, че тазът трябва да следва движенията на торса, а не движенията на краката. Това е важно да се разбере поради три причини:

 

1.Когато тазът следва движенията на краката, линията «седалище-гръб-глава» се извива, а кръста се превива.

 

2.Дори и да можете да извиете тялото си грациозно в «котешки гръб», имайте предвид, че гръбначния стълб на човешкото тяло е вертикален, докато този на котката е хоризонтален. Те имат различно предназначение и са поставени пред различни предизвикателства.

 

3.Разбирането на този факт помага за ефективното му прилагане – движението на таза да следва движението на торса.

 

Запазването на права линия «седалище-гръб-глава» е третата базова точка на олекотеното навеждане. Линията не трябва да се вдлъбва или да се извива назад.

Дълбочината на свивките се определя от дълбочината на навеждането.

 

Олекотено навеждане на тялото често се изпълнява от сценични артисти при поклон пред публика. В тези случай обикновеното артиста не гледа към залата за да не замята главата назад, което би нарушило права линия «седалище-гръб-глава» и кръста би хлътнал.

 

С какво ни помага олекотеното навеждане?

1) Запазването на права линия «седалище-гръб-глава» позволява на мускулните групи да работят съвместно докато пренасят тежестта. Това предпазва кръста от пресилване и от функционални блокажи като секване.

 

2) Мускулите по задната част на краката са предпазени от преразтягане. Това позволява значително да се увеличи дълбочината на навеждане.

 

3) При недостатъчна стабилност на тялото, олекотеното навеждане предпазва от залитане, защото тежестта е разпределена равномерно на върху двата крака.

 

4) Когато целта на навеждането е да се повдигне и премести някакъв товар, свивката в коленете помага за баланса на тялото докато центъра на тежестта се измества. Запазва се мускулната носимоспособност, а правата линия «седалище-гръб-глава» предпазва кръста от претоварвания.

 

5) Олекотеното навеждане представлява отлична тренировка за мускулите на краката и седалището.