РазчáнЧени снáЖки

«Жест на свенлива красота»

«Жестът на свенлива красота», показан на изображението, не е обикновено движение или просто стойка. Това е двигателен маниер, към който се приспособява целия двигателен апарат. Той често се прилага от професионалните модели по подиумите и фотосесиите, и от техните «подгласнички».

 

На пръв поглед, «жестът на свенлива красота» подсилва красотата на стойката и загатва желаната невинност. В отделни случаи движението дори изглежда елегантно и ефирно като танц със собствена хореография!

gallery/3.1.6-zhest-na-svenliva-krasota-blog-800-500

Но, отвъд привидната естетика прозира хищна същност!

 

Задълбочаването на маниера «жест на свенлива красота» има три фази.

 

Фаза 1: Наподобява деликатно замятане на единия крак навътре, докато другия крак сравнително стабилно поема цялата тежест на тялото. Не са нужни много повторения на жеста за да свикне крака да се замята и да отвикне да се движи в права линия.

 

Фаза 2: По-стабилния крак започва да търси нова „подходяща безболезнена“ поза, защото е принуден поема цялата тежест на тялото.

 

Фаза 3: Третата фаза се характеризира с невъзможност за «стоене прав» без да се кръстосат ходилата и главата да хлътне между раменете.

 

Когато структурата на опорно-двигателната система е по-нежна, по-грацилна, дефекта лесно се превръща във временен ефект, както беше описано в началото. Но когато тялото е с по-плътна структура липсата на носимоспособност бързо се превръща в списък със симптоми.

 

Ето какво се случва с опорно-двигателната система, когато човек се вживее е невинността си чрез «жеста на свенлива красота»:

 

1) Мускулите и сухожилията на подбедрицата не участват пълноценно в работата на опорно-двигателната система при ходене, при стоене прав и при всички свързани с тях физически дейности.

 

2) Мускулите са свързани помежду си и образуват вериги, чрез които предават тежестта на тялото към настилката. Когато мускулите на подбедрицата не работят пълноценно тази силови вериги частично се прекъсват. и възниква необходимост от подпиране за да се пренесе част от тежестта на тялото чрез друга част на тялото – ръце, гръб, глава ...

 

3) Костната система на ходилата променя конфигурацията си заради промяна в положението на костиците. Това е покана за плоскостъпие, провисване на свода на стъпалото и промяна на конструкцията на цялата костна система.

 

4) «Жестът на свенлива красота» е бомба със закъснител! Този маниер масово се наблюдава през последното десетилетие и тенденцията се засилва. Буквално казано: тази красота разрушава здравето на опорно-двигателната система.

 

5) Дълбоко се подценява фактът, че намалява носимоспособноста на ставно-мускулните вериги. Тук проблема не е в това, че ходилото е усукано или пресукано няколко пъти в името на изкуството. Проблемът е, че ходилото губи навика да се свива в права линия, без да се отклонява навътре или навън.

 

6) Хищната същност на «жеста на свенлива красота» е много лесна за обяснение и много трудна за проумяване, защото прикриването превърнато в естетична необходимост.